Molino hidràulic fariner

Estás en: Inicio | Molino hidràulic fariner

Les referències més antigues sobre el molí es troben al Compendi Històric Oriolà de Montesinos, escrita entre els segles XVIII i XIX.

Es coneix l’existència d’un molí a la localitat des de finals del segle XVIII.

És possible que durant l’etapa expansiva de la primera meitat del segle XVII s’anés perfilant un nucli el dinamisme del qual propiciaria la construcció d’un molí fariner, aprofitant l’existència de l’assut. Es va poder construir a mitjans del segle XVII o durant els cent anys següents.

És al llarg dels segles XIX i XX quan hi trobem mencions. Arran del terratrèmol de 1829 i després de catalogar tots els danys es troba els parts dels pobles, citem aquí el que fa referència a Formentera del Segura:

«segons els reconeixements practicats per acord del seu Il·lustre Ajuntament a Formentera s’han arruïnat totalment les 2 esglésies nova i vella; una Almàssera; un Graner; la Casa Carnisseria; el Forn de pa i el Molí fariner amb casa seva habitació, quadres i altres annexitats, propi tot de l’Il·lustre Senyor Marquès d’Algorfa propietari territorial d’aquest lloc»

Tras pertenecer el molino a varias familias es en 1965 cuando las hijas de María Mingot Parres venden «un molino harinero ruinoso» a Cayetano Gómez Hurtado último propietario del edificio hasta la reciente expropiación llevada a cabo por la Confederación Hidrográfica del Segura.

Situat a la zona coneguda tradicionalment com El Pantà en un ampli meandre del riu Segura. S’hi accedeix a través de la passarel·la que comunica al nucli urbà amb el Soto del riu.

Forma part d’un complex hidràulic constituït per l’assut i la sínia (del municipi veí de Benijófar)

Segons la classificació general dels molins, el de Formentera respon a Molí d’aigua de dues pedres (de riu) instal·lat a terra.

Com que es tracta d’un molí l’única font d’energia del qual li proporcionava el corrent del Segura, el seu funcionament es veia condicionat pel comportament del riu.

Les condicions de treball també venien donades pel Segura, es molia a qualsevol hora i normalment més a l’hivern que a l’estiu.

El molí d’àmbit local el radi d’acció del qual amb prou feines depassaria la comarca.

Es tractava d’un molí maquiler, el moliner podia cobrar en metàl·lic o espècies.

Els seus últims anys en actiu a les dècades dels 60 i 70 van ser anys de decadència ja que es mol poc, una mica de blat de moro o d’ordi per obtenir pinsos. La implantació de les fàbriques de farina acabarà amb els molins hidràulics tradicionals.

Avui dia el molí es troba en perfecte estat després de la rehabilitació que es va dur a terme a partir de l’any 2000. La seva inauguració es va realitzar el 18 de juny del 2004 on es va posar en funcionament la Maquinària Hidàulica per realitzar la primera mòlta d’aquest segle, després de gairebé cinquanta anys d’inactivitat.

 

Podeu concertar les vostres visites a l’Ajuntament de Formentera del Segura.

Ja pots visitar el Molino i passar un inoblidable dia. En què intentarem apropar-nos a com era la vida abans, al tipus de feina que es realitzava…

Com a record de la teua visita podràs portar-te farina recentment molta i garbillada per TU MATEIX!

Anima’t a vindre a conéixer-nos.

Pots concertar la teua visita en: les oficines de l’Ajuntament,

per telèfon en el 96 679 23 01

o bé per e-mail:

turismo@formenteradelsegura.es

També pots trobar informacióen:

http://www.comunitatvalenciana.com/ag/formentera-del-segura/visitas-guiadas-molino-hidraulico-harinero-0

I seguir-nos en Facebook Formentera del Segura

Twitter @FormentTURISMO

 

 

Vídeo inauguració Soto del Río i Molí Hidràulic

 

Veure al mapa

Et pot interessar